fredag 23. januar 2009

Januar-09. Endelig er Berta drektig!!!

Lørdag 20 desember startet endelig Berta sitt løp!!

Vi hadde vel egentlig gitt opp håpet med at hun skulle løpe på den siden av året, og vi hadde planer om å prøve en annen hannkatt til henne.
Så... plutselig denne lørdagskvelden, midt under lørdagsunderholdningen på TV, og innpakningen av julegaver, så hoppet jeg og Atle himmelhøyt i sofaen, av et vræl under stuebordet.

Helt uten forvarsel hadde Santi parret henne, og vi hadde ikke sett tegn på løpetid.
(Heldigvis for at denne parringen var planlagt, og veldig,veldig ønsket...men det er fort gjort når man lar fertile hanner gå sammen med fertile hunner...)

Jeg jublet jo selvfølgelig, og i løpet av dagene etter, både så og hørte vi mange parringer.
De fikk for det meste være i fred nede i kjellerstua, og på lille julaften var de ferdige med sitt.
Da ville de heller være med å pynte juletreet:)

Berta har lurt oss tidligere med å la oss tro at hun er drektig, så vi kunne bare krysse fingrene og håpe på at hun skulle ta seg denne gangen.

Søndag 18 januar kunne vi se tydelige rosa patter, og i uken som har gått, har vi også merket andre tegn på at hun er drektig. Pattene hennes har svulmet enda mer opp, og hun begynner å bli hardere om magen.
Hun har allerede gått opp 500 g siden parring, og hun er bare 4 uker og 5 dager drektig.
Hun har ellers vært stabil i vekten siden juni.
Jeg har heller ikke sett at hun har vært unormalt mye i matskåla, så dette blir spennende!

Jeg forer nå Berta med Royal Canin Queen-fór, et for som er beregnet på drektige og diegivende katter. Dette har hun spist en god stund nå, og dette fóret skal gi henne det hun behøver gjennom drektigheten for at kattungene skal få best mulig start på livet sitt.
Hun får også Hills bløtfór i tillegg, og hun er veldig glad i Vitakraft sticks.
Det får hun en gang i blant som "snacks":)

Vi håper nå at alt går som det skal gå, og at hun føder friske og fine kattunger uten komplikasjoner.
Jeg håper på et kull på 3-4 kattunger, da jeg synes dette er passelig for en førstegangsfødende hunnkatt, men jeg tror innerst inne at det kommer til å bli et større kull med tanke på vektøkningen og det at hun allerede har begynt å legge på seg rundt magen.
Hennes mor, Ester, som nå bor hos Cathrine Boström (S* Aero's) fødte et kull med 6 kattunger for ikke lenge siden.
Berta var også i et kull på 5 kattunger, om jeg ikke husker feil.

Kattungene ventes i begynnelsen av uke 9, altså i vinterferien.

Synes det var veldig godt beregnet av Berta om hun føder da:)
Da har jeg fri fra jobb, og har en hel uke til å følge kattungene døgnet rundt!

Nå ønsker jeg alle en riktig god helg, og lykke til med lesning i bloggen min:)
Det kommer nok flere oppdateringer etterhvert.

Noen nye bilder av Diva
















Lady D of Norway, min nye import


Jeg har lenge likt "looken" på de tyske kattene, da mange av dem har linjer fra kanadiske Ritzyrags, Fanzyrags og engelske Purrfurrus.

En oppdretter fra Tyskland, som kaller seg vom Tannensteig, har utrettet mye når det gjelder utvilking av look og type, og man kan klart se at kattene stammer fra dette katteriet.
Vi var så heldige å komme i kontakt med en god venn av denne oppdretteren, Silke Ludwig, som driver oppdrettet vom Paradiesquell, og som har flere katter fra vom Tannensteig-katteriet.
Hun hadde planlagt en parring mellom nydelige CH Tiffany vom Tannensteig og Gr. EC Snoopy vom Tannensteig, og vi kunne veldig gjerne tenke oss et avkom fra denne parrringen.
Denne kombinasjonen har blitt gjort tidligere med meget vellykket resultat, og to av disse avkommene går videre i avl-Yasmina hos Marula Dreams i Tyskland og Yadira hos Faelinis i Østerike.

Lykken var stor da vi fikk mail om at Tiffany hadde født 5 kattunger den 1. april-08, og at vi hadde førstevalget på ei jente fra denne kombinasjonen.
Vi mottok ukentlige mailer med bilder av kattungene, og etterhvert bestemte vi oss for den ene brune bicolourjenta i kullet. Allerede som liten var hun en maffig og stor kattunge.
Hun har selvfølgelig også hatt sin periode med digre ører, og uproposjonell kropp, den såkalte "slyngelalderen", men vi mistet aldri troen på henne.

Før oktober-08 var det slik at vi ikke kunne ta inn kattunger under 3 mnd til Norge fra Tyskland, så vi var nødt til å gå gjennom hele rabiesprogrammet med henne.
Dette betydde at hun måtte få to rabiessprøyter med 4 ukers mellomrom (den første vaksinen fikk hun 13 uker gammel) og siden vente 120 dager og ta en antistoffprøve for å se om titeren var på et tilfredsstillende nivå.
Det betydde at vi ikke fikk henne hjem før hun var 8 mnd gammel, men oppdretteren tilba seg å ha henne hos seg i rabiestiden, noe vi selvfølgelig takket ja til.
Etterhvert som tiden gikk, så sa Davinas utvikling "Pang"! Hun forvandlet seg fra et ungdyr med store ører og uproposjonell kropp, til en nydelig skjønnhet, som lignet veldig mye på sin mor, Tiffany, og vi gledet oss utrolig masse til å få hilse på både henne og oppdretteren.

Vi hadde bestilt Tysklandsturen for lenge siden, men i tilfelle det skulle komme noe i veien, enten med at hun ikke utviklet seg som vi håpet, eller at det skulle være noe galt med antistofftesten, så booket jeg og Atle fly til Berlin.
Vi tenkte at vi også kunne få med oss litt av det fantastiske julemarkedet der borte, og se litt av Berlins fasiliteter, og heller reise til oppdretteren derfra.

Torsdag 11 desember, tidlig om morgenen, satt jeg og Atle på direkteflyet fra Stavanger til Berlin. Det var samme været der nede, som i Stavanger, det vil si ca -2 grader og litt snø i luften.
Vi tok toget fra Schönefeldt, og skulle gå av på Zoo station. Jeg hadde jo ikke på forhånd sjekket opp på kartet hvor hotellet vi skulle ligge på lå, men jeg visste at det skulle ligge like ved Kurfürstendamm, hovedgata i Berlin. Vi lette og lette på kartet, men kunne ikke finne hotellet. Jeg tenkte jo ikke at dette skulle stå med store bokstaver, så vi satte oss, med alt pikk-pakket vårt, som bestod av kofferter, kattebur og taxfree-poser,inn i en taxi og ba taxisjåføren kjøre oss til hotellet. Taxisjåføren begynte å le med en brummende latter, og sa at hotellet vårt lå rett over gata, og pekte på kartet, der gatenavnet jeg ikke hadde funnet stod med STORE bokstaver... Litt flaue gikk vi ut av taxien og tok med oss stæsjet vårt og begynte å gå nedover gata. Vi gikk forbi et erotisk museum, en sexkino, Beate Uhse, og andre sex-relaterte butikker, og videre nedover gata, men vi fant ikke noe hotell.
Vi måtte gå tilbake igjen, og der, midt i sex-mekkaet, der fant Atle navnet på hotellet vårt...A&O Hotels, og ei pil opp en rulletrapp. Jeg tenkte "hjelp...hva i all verden er det jeg har bestilt???" og vi tok trappa opp på et lite podie med en dør, som førte inn til en resepsjon.
Der var det jo lyst og trivelig, og vi fikk utdelt romnøkkelen.
Rommet vårt var helt greit, og sengene var gode, og vannet varmt i dusjen:) Heldigvis! Jeg pustet iallefall lettet ut;)

Etterpå gikk vi nedover Kurfürstendamm for å finne noe å spise, og vi fant en koselig resturant.
Senere på kvelden fikk vi oppleve Berlins fantastiske julemarkeder med en masse boder hvor de solgte alt mulig. Nydelige dufter av Glühwein, Bratwürstpølser, brente mandler, røstipoteter og sukkerspinn lå over hele området.
Vi var også inne på Europasenteret og på Ka De We, et fantastisk kjøpesenter med stive priser;)

Jeg kan virkelig anbefale en langweekend i Berlin som et avbrekk i julestria!!

Fredag tok vi toget ned til Leipzig, og deretter et lokaltog videre til et sted som het Crimmitzchau, hvor hele familien Ludwig stod og ventet på oss på stasjonen. Utrolig koselig!
Vi ble mottatt med åpne armer og gode klemmer, og vi ble guidet inn i bilen deres.
Hjemme i huset deres i Neukirchen, ventet hjemmebakte julekaker og kaffe.
Jeg mistet munn og mæle da jeg så Davina for første gang. Snakk om å kunne ta pusten fra en...Hun var mye større enn jeg hadde trodd, og FOR en pels...Jeg har bare sett slike fullpelsede ragdolls på bilder, og jeg måtte be Atle om å klype meg i armen for å forstå at hun virkelig var min. Hun var virkelig alt jeg kunne drømme om!

Om kvelden kjørte vi inn til nærmeste storby, Zwickau, og vi fikk omvisning i byen der.
Vi havnet inn i en domkirke, hvor det tilfeldigvis var to kor som skulle synge. De sang "En rose er utsprungen" og jeg fikk frysninger langt nedi tærne mine. Så utrolig vakkert!!! Og snakk om julestemning! Ute begynte det også å snø, og snøen lå hvit på bakken og på trærne. Helt nydelig!
Vi overnattet hos oppdretteren, og reiste tilbake til Berlin neste morgen, og inlosjerte Davina på hotellet. Hun syntes det var storveis å ligge i hotellvinduet i 5 etasje og se utover Berlin.
Vi fikk se resten av byen også, og fikk med oss severdigheter som Checkpoint Charlie, Brandenburger Tor og mm.
Søndag reiste vi hjem til Stavanger, og flyturen gikk greit.
Det var noen overraskede små fjes som fikk se Davina nede i kjellerstua da de kom hjem etter å ha vært hos mormor og morfar hele helgen. Jeg hadde nemlig ikke sagt noe til dem, for jeg ville det skulle være en overraskelse.
Jentene mine forgudet henne fra første øyekast, og jeg ble varm om hjertet.
Endelig var hun hjemme.
Jeg hadde henne i "karantene" i kjellerstua i et par dager før jeg slapp henne sammen med de andre kattene. Jeg hadde bekymret meg litt på forhånd på hvordan det ville være å introdusere en nesten voksen katt med de andre, men der slapp jeg å bekymre meg lenge, gitt;)
De andre kattene satt i trappa og lot henne snuse rundt, siden la hun seg ned på gulvet med magen i været og lot de andre snuse på henne, og det var det.
Samme natt lå de alle sammen oppå dyna mi om natta.
(Ja, jeg var litt stiv og støl da jeg våkna)
Davina har etterhvert fått mange kosenavn. Kjært barn har mange navn, sies det, men det er ett spesielt som går igjen, og hun passer det så utrolig godt: DIVA- det er det hun er...en riktig Diva, som elsker oppmerksomhet og som VET hun er pen;)

Tusen takk, Silke og Dietlef, for at vi fikk adoptere denne nydelige prinsessa!!!!!

RORAKutstillingen i oktober-08


...oktoberutstillingen til RORAK 11 og 12 oktober nærmer seg med stormskritt, og jeg har knapt nok tid til å tenke på annet.
Som lotteriansvarlig er det mye som skal ordnes, bla. tigge gevinster, reise rundt å hente gevinstene, skrive og svare på mailer, en hel del møter i utstillingskomiteen osv.
Å hente gevinster er heller ikke lett uten bil, men heldigvis har jeg gode venner i klubben som er villige til å være med meg nordjæren rundt;) Tusen takk, Line og Signe!!
Kjellerstua mi begynner å fylles opp med kasser og poser med gevinster, og det skal bli godt når alt er borte og man kan se gulvet igjen:)
Jeg har bestemt meg for å stille ut Berta, som jeg ikke har stilt ut siden RORAK i mars (påskeutstillingen) Da gjorde hun det meget bra, hun fikk veldig fine bedømminger og ble nominert og fikk flere stemmer i panelet.
Desverre hadde flere dommere reist hjem, så det ble loddtrekning, og Berta tapte desverre BIS på loddtrekning.
Det skal bli spennende å ha henne med på utstilling igjen.
Santi har jeg bestemt at skal få slippe utstillinger, siden han ikke liker det. Jeg hadde ham med til Kalstad i sommer, og han fikk sin Grand Internasjonal Champion tittel der.
Da hadde jeg ikke stilt ham ut på nesten ett år. Den andre dagen i Karlstad ble han dømt av dommer og ragdolloppdretter Jörgen Frithiof, og fikk sitt første CACE (det første certet mot Europachampion) og han ble nominert. Han oppførte seg som en engel på dommerbordet, og det syntes jeg var en verdig avslutning på hans utstillingskarriære:)
Berta gjorde det bra på høstutstillingen også, og mangler nå ett sertifikat til å bli champion.
Det håper jeg at hun kan ta sommeren-09 når hun er kommet i kondisjon etter kullet sitt igjen.
Selv hadde jeg det så travelt med loddstanden at jeg såvidt fikk tid til å bære henne frem til dommerbordet.
Jeg fikk heller ikke tid til å snakke med besøkende, så jeg beklager så mye til de som ikke fant meg ved buret og som ville prate. Jeg tar meg gjerne en prat senere;)
Et avkom etter Santi ble også stilt, Rag Luceritos Adore Tirana (RAG n) som er eid og oppdrettet av Kjersti Eliassen. Tirana fikk også fine bedømmelser, men pelsstellet kunne ha vært bedre, så det ble ny bading da vi kom hjem til meg etter utstillingen.
Tirana har fått det beste fra mor og far, og hun går videre i avl hos Kjersti.(Rag Luceritos)
På lørdagskvelden hadde vi en koselig bankett på hotell Residence i Sandnes, der styret i RORAK, utstillingskomiteen, dommerne og noen av utstillerne fikk en deilig 3 retters middag. Anne Veland og den finske dommeren Veikko Sarela laget "show" og vi lo så vi holdt på å trille ned fra stolen.
Et virkelig vellykket arrangement.
Søndagen var like travel, og jeg var imponert over at det var 3 ragdoll ungdyr i panelet, som alle har gode kvaliteter. Men likevel ble de slått av Line Kommedal sin Maine Coon,(N) Lurvens Etienné fra Carina Bjurans oppdrett, som ble enstemmig BIS. Gratulerer så mye, Line, med en helt fantastisk katt!
Lotteriet fikk inn ca 13 000 kroner i løpet av helgen, og jeg er kjempestolt! Tusen takk til de som hjalp meg på standen, og til alle som donerte gevinster og de som kjøpte lodd og som ellers bidro med at lotteriet ble som det ble. Jeg er dere evig takknemlig!
Håper neste års lotteri og utstilling blir like bra!
Da skal jeg overlate lotteriansvaret til noen andre, da jeg synes at å være lotteriansvarlig på to utstillinger etter hverandre er nok;)

August/ september-08

Vi har, siden sommeren -08, prøvd å parre vår brune mittedjente Berta med vår blå bicolour gutt Santi, uten resultat.
Vi trodde en liten stund at Berta var drektig etter en parring tidlig i august, da hun hadde rosa patter og viste andre tegn til drektighet, men enten så har hun vært skinndrektig, eller så må hun ha absorbert fostrene.



Drektig var hun iallefall ikke, og ikke fikk hun løpetid igjen heller,
så jeg fikk iallefall erfare at det ikke nytter å legge planer for kattene, de lever sitt eget liv:D

...og mens vi venter på den nye hjemmesiden...


For noen år siden tok jeg et kurs i Dreamweaver web-design, og hadde store planer om å lage min egen hjemmeside.
Jeg liker godt å sysle med datarelaterte ting, og tilbringer en god del tid foran PC'en om kveldene etter at jentene har lagt seg.
Desverre følte jeg meg ganske usikker på hva jeg skulle gjøre, og motivasjonen for å lese et 600 siders hefte på engelsk var ikke helt tilstede, og drømmen min med å lage egen hjemmeside ble redusert til kun å oppdatere i ny og ne.
I høst kom inspirasjonen tilbake, og jeg prøvde å sette meg inn i programmet på nytt, og jeg fikk etterhvert utarbeidet meg min egen side. Jeg er perfeksjonist, så jeg skal være 100 % fornøyd om jeg skal publisere den. Jeg er så og si ferdig, men jeg har møtt et stort problem, og det er at uansett hva jeg gjør, så blir linkene på siden min samme farge, mens det jeg egentlig vil ha, er linker med en annen farge i linkemargen.
Inntil videre lar jeg være å publisere siden min til jeg får til dette, for skam den som gir seg!!!
...så derfor oppretter jeg denne bloggen for at folk skal få et lite innblikk i hva som skjer i mitt oppdrett for tiden.
Selv om jeg ikke har oppdatert siden min siden september-08, betyr ikke dette at det ikke har skjedd noe hos (N) Ragstar's ;)

...og så ble jeg en blogger jeg også...


...og med det, så synes jeg det er på tide å presentere seg litt:
Det er jeg, Silje Tungland, som står bak oppdrettet
(N) Ragstar's.
Jeg bor sammen med min mann og våre to jenter på Vardeneset, som ligger ca 5 km. fra Stavanger sentrum.

Stamnavnet (N) Ragstar's ble godkjent i FIFé juni 2006

Dyr har alltid vært en stor interesse for meg, spesielt katter, og det er ikke få katter jeg har kommet hjem med i løpet av min oppvekst, i håp om at de skulle få et trygt og godt hjem hjemme hos oss.
Min første rasekatt fikk jeg i 1997, en omplassert 7 år gammel brunmasket siameser. Jeg elsket ham høyt, men desverre døde han av kreft i 2001. Ettersom våre barn var veldig små på denne tiden, ville vi vente med å få oss ny katt, da gjerne en annen rase enn siameser, men med de intense blå øynene og med points, slik siameseren hadde.

Da var ragdollen et naturlig valg for oss.

Jeg så en ragdoll første gang "live" i 2004, da en arbeidskollega fikk en nydelig blåmasket colourpoint ragdoll, og jeg falt pladask for ham.
Vi bestemte oss raskt for at dette var katten for oss, og vi ble positivt overrasket av hvor familievennlig denne katterasen var.
Pr. i dag har vi tre ragdolls boende hjemme + en huskatt, og alle kattene har tilgang til alle rom i huset vårt, og en balkong. Det hender også at kattene våre er ute på plenen utenfor huset vårt sammen med oss.

Ragdollen er også en katt som er lett å lære opp, både til å gå i bånd og til å apportere ting:)
Alle kattene våre blir behandlet med respekt, og er høyt elsket som familiemedlemmer.
Mitt mål er å bringe frem sunne, friske og rasetypiske ragdolls med et bra temperament.
Jeg ønsker også å jobbe med tradisjonelle farger, og å få frem igjen den intense blåfargen ragdollen skal ha på sine øyne, og som jeg ser at mange ragdolls desverre har mistet.
Jeg kommer heller ikke til å masseprodusere kull- jeg kommer til å ha et og annet kull, og heller konsentrere meg om å få bra kvalitet på de avkommene vi får.
Jeg tilbringer mye tid foran dataskjermen og i bøker for å lære meg mest mulig om ragdollrasen, og jeg sitter ofte og studerer stamtavler og andres nettsider for å se på bilder av ulike typer ragdolls.
Høsten 2007 startet jeg min utdannelse på Pawacademy, et nettbasert kurs i avl, oppdrett og genetikk.
Jeg var med i "prøvekullet", det aller første elevkullet som var så heldige å få være med på dette. Utdannelsen gikk over 6 uker, hvor vi jobbet med ulike oppgaver, både i grupper og egenstudier. Våren 2008 startet del to av dette kurset, som var mer omfattende og som gikk over 8 uker. Jeg bestod også dette kurset, og håper at jeg får muligheten til å være med på del 3 når kurset er ferdig utviklet.
(Dere kan lese mer om Paw Academy her, og en liste over uteksaminerte elever finnes her.)
Noen kurs/ forelesningerjeg har vært med på:
Våren 2006- Reproduksjon hos katt / Herpesvirus hos katt, veterinærene Vibeke Rootwelt- Andersen og Giedre Agurkyte, forum RICA hotell.
Høsten 2007- G1 Pawacademy
Våren 2008- G2 Pawacademy
19.08.08- Fór og ernæring til katt, Royal Canin's representant Camilla Sæther
22-23.11.08- 2 dagers avl-og genetikkurs i Regi av Ole Amstrup, medlem av FIFé s breeder and registrationcommity, og oppdretter av orientalere gjennom 25 år.
Jeg er medlem i:

Min katteklubb er knyttet opp mot NRR (Norske Rasekatters Riksforbund) og det igjen er tilknyttet FIFé (Fédération Internationale Féline)